Retribucions

La Sala de lo Social del Tribunal Suprem avala la compatibilitat de l’excedència i el permís de lactància per als docents de l’ensenyament concertat

dijous 09 maig 2024 10:09 h

El VII Conveni Col·lectiu d’empreses d’ensenyament privat sostingudes totalment o parcialment amb fons públics permet gaudir del permís de lactància amb una hora diària d’absència del lloc de treball fins que l’infant tinga 9 mesos o amb l´acumulació en jornades completes a gaudir d’una sola vegada en acabar el permís per naixement de fill/a (maternitat/paternitat), en un total de 30 dies naturals.

A hores d’ara, els i les docents de concertada del País Valencià que trien l’acumulació d’hores del permís de lactància i a continuació demanen una excedència, perden el dret al permís de 30 dies naturals de lactància acumulada que tenim reconegut al nostre conveni col·lectiu. L’Administració considera que, en no estar treballant per estar en excedència, no generen el dret al permís de lactància i els retrotrau l’import d’aquest permís retribuït gaudit.

En aquest sentit, la Sentència 339/2024, de 22 de febrer de 2024 del Tribunal Suprem guanyada a la Comunitat de les Illes Balears afecta el permís de lactància en la modalitat d’acumulació de jornades, “un dret de conciliació” que resulta afectat en aquest cas quan la persona treballadora demana un permís no retribuït o excedència ja que “l’Administració es nega a finançar la nòmina i la Seguretat Social” de l’empleat que substitueix el titular del permís de lactància, explica el Suprem.

Segons el TS, “l’acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 27 de maig del 2016 estableix que el permís de lactància d’una hora diària d’un fill menor de 9 mesos pot ser acumulat al permís de maternitat o paternitat”, i “no indica res ni conté una prohibició sobre que amb posterioritat es puguen exercir altres permisos o drets de conciliació com ho són l’excedència”.

“La interpretació de l’Administració recurrent desnaturalitzaria el permís de lactància que és un permís retribuït i la finalitat essencial del qual és la de prolongar el temps de cura del menor en aquesta fase tan primerenca, immediatament després del permís per naixement, ja que la pràctica qüestionada de no finançar la nòmina o la seguretat social del treballador/a substitut, restringeix, de facto”, gaudir d’aquells 30 dies si es vol accedir després a una excedència.

El Tribunal Suprem es basa principalment que “la dimensió constitucional de totes aquelles mesures normatives tendents a facilitar la compatibilitat de la vida laboral i familiar de les treballadores i treballadors ha de prevaldre i servir d’orientació per a la solució de qualsevol dubte interpretatiu en cada cas concret”.

Gràcies a aquesta sentència del Tribunal Suprem, guanyada a la Comunitat de les Illes Balears i que a més crea jurisprudència, STEPV-Iv anima a tota aquella treballadora o treballador en pagament delegat de la concertada que ho desitge a sol·licitar l’excedència per cura de filla o fill després del permís de lactància acumulada, i posa a la seua disposició els Serveis Jurídics del sindicat en cas de tindre qualsevol incidència amb aquest permís.


Adjuntem la sentència del TS:

TS acumulacion lactancia y posterior excedencia en concertada (1).pdf

 

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR